VI. Det endocannabinoide system – hvad det er og hvorfor du aldrig har hørt om det

Mange processer foregår i vores krop, med det formål at vi skal føle os sunde og lede et tilfredst liv. De reguleres af forskellige systemer, hvor de fleste er undersøgt til bunds. Men en af dem, den der holder vores organisme i balance, er kun blevet studeret fra slutningen af 1800-tallet. 

Vi taler om det endocannabinoide system (ECS), som udfører vigtige funktioner i hver af os. Primær research af ECS viste dets forbindelse til forskellige funktioner i immunforsvaret, appetitregulering og hukommelse. Til gengæld er den mest undersøgte del af dette det endocannabinoide systems effekt på nervesystemet.

Hvordan virker det endocannabinoide system?

Menneskets endocannabinoide system udgøres af receptorer (CB1 og CB2) og neurosignalstoffer (f.ek.s anandamid). Det er nemmere at forstå receptoren som et nøglehul, som åbnes af en sender, der tillader den at fungere.

Anandamid er et naturligt cannabinoid i menneskekroppen, som bliver udskilt ved eksterne stimuli (træning) eller interne stimuli (stress, smerte). Det har en regulativ funktion, og styrer organismens reaktion på stimuli ved at reducere stress, smerte og holde balance i kroppen. Anandamid udskilles i små mængder og nedbrydes hurtigt i organismen.

Hvorfor har du aldrig hørt om det endocannabinoide system og dets interaktion med THC/CBD

En af grundene til at det endocannabinoide system holdes udenfor af populærvidenskaben er et fordrejet syn på selve cannabisplanten. Denne associeres mest med THC, imens de resterende cannabinoider holdes tilbage og ikke får opmærksomhed.

ECS blev fundet ved undersøgelse af THCs interaktion med kroppen. Det blev konkluderet at THC kan forbinde til CB1 og CB2 receptorerne, og er derfor tæt på naturlig anandamid. Men selv om THC ligner naturlige neurosignalstoffer, er der nok strukturel forskel til at give en ubehageligt berusende effekt.

På den anden side påvirker andre cannabinoider (CBD, CBDA, CBC etc.) fundet i cannabisplanten os på en anden måde. Grundet forskellig kemisk struktur, kan de ikke forbinde fuldt til receptoren, men hjælper stadig kroppen med at absorbere naturlige cannabinoider bedre og stopper dem fra at blive nedbrudt hurtigt.

I processen med at holde organismer i balance vil CBD sideløbende med andre materialer virke fredsskabende, og lade den naturlige konduktør blive hørt så orkesteret forholder sig i ro.

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjor